Denk na voordat je springt

Denk na voordat je springt
22 april 2019 Annett Keizer

Tegenwoordig zie ik veel mensen om mij heen die hun loopbaanpad willen volgen alsof het een Olympische topsport verspringen is. Je móet presteren! Het is nú of nooit, want straks ben je te oud. Als de ene baan niet bevalt, zet je het op een rennen: waar vind ik zo snel mogelijk weer iets nieuws, iets anders, iets beters, nog dichterbij de top? In de aanloop naar die baan slaat de twijfel toe. Kan ik dit wel? Wil ik dit nou écht? Je denkt teveel en te lang na. Je wilt het té goed doen, overziet het geheel niet meer en…… struikelt. Daar lig je dan languit op je neus in het mulle zand. Deze sprong kostte zoveel energie dat je niet zeker weet of je volgende poging nog wel succesvol zal zijn. Wat een stress!

Uit eigen ervaring

Zelf heb ik drie keer in mijn werkende leven zelf ontslag genomen terwijl ik nog geen nieuwe baan had! Ik heb daar nooit spijt van gehad. Wel speet het me dat ik daarna wel eens te snel in een nieuwe baan dook. Ik was dan zo blij dat ik weer werk had, dat ik niet kritisch (genoeg!) doorvroeg of die plek en functie voor mij wel de juiste waren. Eén van die ‘overgangsbanen’ hield ik zelfs maar een week vol. Op een gegeven moment vroegen vrienden niet meer hoe het met míj ging, maar waar ik nu weer werkte! Neem dus (als dat kan) de tijd om goed rond te kijken en na te denken voordat je in het wilde weg gaat solliciteren. Kies je koers en blijf in beweging. Onderzoek grondig wie jij bent, wat jij wilt en wat de markt vraagt. Het kost teveel tijd en energie als je zomaar wat gaat rondspringen.

Huppelend op weg

De zoektocht naar een baan die écht bij je past stel ik me dan ook meer voor als een hinkelspel. Je schetst zelf je (loopbaan)pad met krijt en springt in je eigen tempo op je doel af. Soms is het vermoeiend om de juiste balans te vinden tussen ambities, dromen en realiteit. Je hinkelt heen en weer tussen wat jij te bieden hebt, als persoon en professional, en wat de markt op dat moment aan functies en verantwoordelijkheden vraagt. Soms hapert het spel en ben je af(gewezen). Dan wacht je de volgende ronde af, laad je jezelf op en begint opnieuw. Een nieuwe ronde, met nieuwe kansen. Dat spel mag je zo vaak spelen als je kunt en wilt. Ik hoop dat ook jij jouw loopbaanpad vanaf nu spelenderwijs vervolgt. Huppelend en af en toe hinkelend. Zeker niet altijd makkelijk, wel speels en leuk!

Vind jouw baan in 5 logische stappen

Omdat ik veel vragen kreeg over ‘loopbaancoaching’ bedacht ik op basis van mijn kennis als coach en ervaringen als jobhopper de MATCH-methode om snel, praktisch en effectief inzicht te krijgen in talenten, drijfveren en competenties. Tegelijkertijd leert deze methode je ook hoe je die talenten het beste laat aansluiten op vacatures van organisaties. Want, hoe meer jij je inleeft in de vraag van de arbeidsmarkt anno nu, hoe beter je antwoord kunt geven op wat jouw meerwaarde is.

Vind jouw MATCH

Ben jij toe aan een volgende stap in je loopbaan en wil je die stappen vol zelfvertrouwen, met een goede pitch en presentatie, leren zetten? Kijk dan of de MATCH-methode iets voor jou is. In boekvorm, als workshop of met behulp van individuele coaching. Laat me weten of en hoe ik jou verder kan helpen.

Annett Keizer, Communicatie- & CarrièreCoach/Trainer/Spreker/Auteur van ‘Maak de MATCH’

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op
X