Goed bedoelde hulp en ongevraagd advies

Goed bedoelde hulp en ongevraagd advies
2 maart 2021 Annett Keizer
  • Zou je niet… ?
  • Is het niet goed voor je als… ?
  • Ben je niet bang dat… ?
  • Als ik jou was dan zou ik… !
  • Weet je wat jij zou moeten doen?

Hoe mooi is dat, een omgeving die met je meeleeft!?

Toen ik ooit ontslag had genomen en een paar maanden zonder werk zat, realiseerde ik mij pas hoe sterk opvattingen rondom werk waren. Mensen vonden mij zielig omdat ik ‘werkloos’ was, terwijl ik mijzelf vooral zag als ‘druk bezig met zoeken naar een baan die écht bij mij paste’. Ze vroegen me of de muren al op me afkwamen omdat ik ‘de hele dag thuis zat’, terwijl ik juist genoot van de tijd om eindelijk even stil te staan bij wat ik echt wilde. Ze maakten zich zorgen over ‘gaten in mijn CV’ omdat ik al drie maanden geen baan meer had en ze waren bang dat ik niet meer aan de slag kwam. Ik vond juist dat ik een goed verhaal had en bovendien gegronde redenen voor mijn ‘sabbatical’.

Herken je dit? Dat er sterke normen en waarden in onze maatschappij zijn als het gaat om werkenden en niet-werkenden? Dat je goedbedoeld advies en tips krijgt van je ouders, familie, vrienden en kennissen, terwijl het je niet altijd verder helpt? Moet je daar nou wel of niet iets mee? Helpt het je nou wel of niet verder in het zoeken naar een baan?

Het dilemma van Diana

Een tijdje geleden kwam Diana voor carrièrecoaching naar mij toe. Ze had een goede baan als jurist aan de Amsterdamse Zuidas, maar was zóooo ongelukkig in die omgeving dat ze ontslag had genomen! Haar ouders en vriend zagen haar als ‘jong, slim, dynamisch, representatief en ambitieus’ en adviseerden haar om op een andere plek aan die Zuidas een ‘goede baan’ te vinden. Tijdens de coachgesprekken ontdekte Diana dat ze het liefst in een omgeving wilde werken waar ze van ‘maatschappelijk nut’ kon zijn; een ideologische bijdrage kon leveren aan de maatschappij. Dit durfde ze niet goed te zeggen aan de mensen om haar heen, omdat ze twijfelde of zij of zijzelf het nou goed zagen. Na een paar gesprekken waren we eruit: durf voor jezelf te kiezen en je eigen hart te volgen. Als dat niet de juiste keuze is, kun je altijd nog het advies van anderen gaan volgen. Want, pas door te DOEN en te ervaren, weet je of je de juiste keuze hebt gemaakt. 

Diana is uiteindelijk gaan werken bij Triodos Bank, maar dat beviel haar niet. Tegenwoordig werkt ze bij Rabobank in Utrecht als corporate legal adviser en is super happy in haar werk én in haar werkomgeving. Geen Zuidas dus meer voor haar!

 

En… wat wil jij zélf?

Onze omgeving is van grote invloed als het gaat om wensen en verwachtingen met betrekking tot werk en carrière. Voordat je het weet vertroebelen al die meningen van anderen jouw idee van wat jij wilt in je loopbaan. Vergeet niet dat mensen vaak advies en feedback geven vanuit hun eigen perspectief. Hun boodschap zegt meer over wie zij zijn en hoe zij zich zelf zouden voelen in jouw situatie, dan dat ze zich inleven in wie jij bent en wat jij nodig hebt.

Blijf dus vooral je eigen pad volgen en bepaal zelf of iemands tips en adviezen waardevol genoeg zijn om er iets mee te doen. Bedank al die mensen, die ongetwijfeld het beste met je voor hebben, voor hun advies en leg als het nodig is dit advies ook rustig naast je neer als je er niets mee kunt!

“Het is verstandig om naar advies te luisteren. Het is meestal gevaarlijk om het op te volgen.” Charles Régismanset, Franse schrijver

 

Dit verhaal is geschreven door Annett Keizer, communicatie- & carrièrecoach. Je vindt het verhaal ook in haar boek ‘Maak de MATCH, in 5 stappen naar de baan die bij je past’. Het boek is online te bestellen via CarriereBoost.NU en managementboek.nl en BOL.com en elke andere boekhandel in Nederland en België.

 

 

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op
X