‘Flow’ op het werk

‘Flow’ op het werk
11 mei 2020 Annett Keizer

Help, ik verveel me!

Direct na mijn studie (Algemene Letteren, waarmee ik lange tijd geen passende baan kon vinden!) had ik een uitzendbaantje als directiesecretaresse op het hoofdkantoor van een grote Nederlandse bank. Mijn werk bestond uit de telefoon aannemen, notulen uittypen, agendabeheer, opruimen en post sorteren. Allemaal zaken waar ik ontzettend handig in was (en nog steeds ben!), maar waar voor mij veel te weinig uitdaging in zit om de hele dag mee bezig te zijn.

Nog nooit duurden de dagen zo lang als toen! ’s Ochtends begon ik al om elf uur de uren te tellen tot ik naar huis mocht. Drie weken lang verveelde ik me rot. Alleen de gedachte dat ik geld aan het verdienen was, zorgde ervoor dat ik het volhield.

Tegenwoordig noemen we dit een bore-out. Ik was goed in wat ik deed, alleen kon en wilde ik veel meer. Er was geen sprake van enige ‘flow’. Wat mij van deze baan het meest is bijgebleven is dat ik voortaan heel goed wist waar ik ongelukkig van werd en welke werkomgeving, taken en activiteiten ik dus voortaan zo veel mogelijk moest vermijden.

Vind jij je werk (nog) leuk?

Is jouw werk verschrikkelijk saai? Of heb je het juist structureel te druk? In beide gevallen kun je er ziek van worden als je lange tijd over je grenzen heengaat omdat je werk doet dat niet bij je past. Ergens tussen zo’n burn-out en bore-out ligt een toestand van ‘flow’.

Flow-checklist voor op het werk:

  • Wat ik doe in mijn werk/met mijn team draagt bij aan een helder doel en resultaat.
  • Ik krijg regelmatig feedback op mijn werk, zodat ik mijzelf kan bijsturen en verbeteren.
  • Wat ik kan en leuk vind om te doen sluit goed aan bij wat er van mij wordt verwacht of gevraagd.
  • Af en toe baal ik best van mijn werk, maar niet zozeer dat ik er burn-out of bore-out van raak.
  • Ik heb de tijd en (fysieke) ruimte om me goed te focussen en te concentreren op mijn taken zonder gestoord te worden.
  • In mijn werk heb ik genoeg (zelf)vertrouwen opgebouwd zodat ik me niet druk maak of ik het wel goed doe of wat iemand anders er van vindt.
  • Soms hoor of zie ik mijzelf iets zeggen of doen, waar ik me positief over verbaas.
  • Voor ik het weet vliegt de dag vaak voorbij.
  • Als ik morgen een miljoen zou krijgen, doe ik nog steeds hetzelfde werk.

Heb jij voldoende flow-momenten in jouw werk? Als dat zo is, feliciteer ik je met jouw mooie baan. Heb je te weinig van dit soort momenten? Vraag jezelf dan serieus af of het niet tijd wordt voor een volgende stap!

Blog: Annett Keizer, Communicatie- & CarrièreCoach | Trainer

Wat zijn voor jou de momenten dat je in je ‘flow’ zit? Ik hoor het graag van je. En als je hieronder je reactie achterlaat, maak je kans op GRATIS deelname aan een MATCH-workshop

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op
X